Tanıtım: Sorkun Şelaleleri Tabiat Anıtı, Karadeniz Bölgesi'nde, Sinop ili, Gerze ilçesi sınırları içinde yer almaktadır .Alan, Sorkun Deresi boyunca, kanyon içinde yaklaşık 2,3 km uzanmaktadır. Alanın doğu sınırını toprak yol oluşturmaktadır. Alanın kuzeyinde Karlı Köyü Dereli Mahallesi, güneyinde ise Sorkun Köyü Kütükoğlu Mahallesi bulunmaktadır. 07.08.2017 tarihinde ilan edilmiştir. 50 hektarlık alana sahiptir. Tabiat Anıtı, Sorkun Deresi Vadisi içinde yer almaktadır. Alan, kuzeydoğu-güneybatı yönünde, yüksek eğimli vadi yamaçlarını ve vadi tabanını içine alarak yaklaşık 2300 metre boyunca uzanmaktadır. 2300 metre boyunca, Tabiat Anıtı içinde irili ufaklı 15 adet şelale bulunmaktadır. Vadi boyunca kuzeydoğu-güneybatı yönünde, amatör yürüyüşler düzenlenmekte ve bu şelaleler görülmektedir.
Ulaşım: Sorkun Şelaleleri Tabiat Anıtı, Sinop il merkezine 34 km ve Gerze ilçe merkezine 23 km uzaklıktadır. Tabiat Anıtı, ülke karayolu ulaşım ağına Sinop-Kastamonu ve Sinop-Samsun karayolları ile bağlanmaktadır. Tabiat Anıtının, alana en yakın yerleşim olan Sorkun Köyü'ne uzaklığı 3 km'dir. Alanın yakın çevresinde bulunan bir diğer yerleşim olan Karlı Köyü'ne uzaklığı ise 4,4 km'dir. Tabiat Anıtına en yakın havalimanı Sinop Havalimanı olup alana uzaklığı 33 km'dir. Tabiat Anıtının çevre illere uzaklığı; Samsun'a 151 km, Kastamonu'ya 156 km, Ankara'ya 401 km ve İstanbul'a 664 km dir.
Tesis Bilgileri: Planlama çalışmaları devam etmektedir. Şu anda alanda herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Şelalelere giden dere kenarında patika yol bulunmaktadır.
Yönetim Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Yönetim planı bulunmaktadır.
Biyolojik Çeşitlilik-Ekosistem.
Tabiat Anıtında orman ekosistemi ve daimi akan dere ekosistemi hüküm sürmektedir. Orman ekosisteminde hakim tür kayın (Fagus orientalis) olup bu türe gürgen (Carpinus betulus), çınar (Platanus orientalis) ve meşe (Quercus sp.) türleri eşlik etmektedir. Tabiat Anıtı ormanları geçmiş yıllarda ağır antropojenik baskılara maruz kalmış olmasına rağmen, iklimsel özellikler ve antropojenik faaliyetlerin nispeten azalmasına bağlı olarak yenilenebilmektedir.
Flora: Sahada; Karaçam,porsuk, ardıç, böğürtlen, alıç, gürgen, meşe, kızılcık, kuşburnu, kayın, fındık, çınar, söğüt,kararağaç vs. bitki türleri yer almaktadır.
Fauna: sahada; Kurbağa, kaplumbağa, kertenkele ,yılan, su yılanı, kirpi, köstebek, tavşan, sincap, kurt, tilki, sansar, boz ayı, yaban domuzu gibi hayvan türleri yer almaktadır.
EKOTABAN LİNKİ