Tanıtım: Sinop İli Boyabat ilçesi sınırları içerisinde yer alan Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, ortalama 600 m yüksekliğinde, gürgen-meşe geniş yapraklı karışık ormanlar, kayalık alanlar, orman açıklıkları, çalılık alanlarla birlikte yol kenarı habitatlarınında iştirak ettği engebeli bir arazi üzerinde yer almaktadır. 03.01.2011 tarihinde Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir. Boyabat bazaltları Türkiye'de ve Dünyada ender rastlanabilecek volkanik yapıları ile Ülkemiz açısından büyük önem taşımaktadır. Yer yer 20 m'yi aşan dikine gelişmiş sütunsal çatlakların aşınarak yüzlek vermesi bu doğa harikasını oluşturmuştur. Bu sütunsal çatlaklar, lavın soğumasıyla birlikte, akma yönüne dik olarak gelişen yapılardır. Genelde beşgen veya altıgen geometrilere sahiptir. Boyabat bazaltlarının en önemli özelliği soğuma çatlaklarına ait bazı düzlemlerin farklı seviyelerde kıvrımlar sunmasıdır. Bu yapılar, genelde lav akıntısının üst seviyelerinde görüldüklerinden atmosfer ile hızlı temasları kaynaklı hızlı soğuma sonuca daha derindeki sütunlardan farklı yapısal özelliklere sahiptir.
Ulaşım: 10 ha büyüklüğe sahip Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, Sinop İl Merkezine yaklşık 98 km, Kastamonu İl Merkezi'ne 124 km ve Boyabat İlçe Mekezine ise yaklaşık 17 km mesafededir. Tabiat Anıtı'na Boyabat ilçe merkezi üzerinden, önce yaklaşık 5 km kuzeybatısında yer alan Akyörük köyü, daha sonra 8 km batısında yer alan Kurusaray köyü geçilerek, buradan da yaklaşık 2 km batı istikametinde mevcut stabilize yol takip edilerek kuzeydoğu sınırından varılmaktadır.
Tesis Bilgileri: Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı'nda ziyaretçilere hizmet etmek amacıyla, yürüyüş yolları, merdivenler, korkuluklar, seyir terasları, yağmur barınakları, bilgilendirme tabelaları, köprü vs. tesisler yer almaktadır.
Yönetim Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Yönetim planı bulunmaktadır.
Biyolojik Çeşitlilik-Ekosistem: Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, bünyesinde gürgen-meşe geniş yapraklı karışık ormanlar, kayalık alanlar, orman açıklıkları, çalılık alanlarla birlikte yol kenarı habitatlarını barındırmaktadır. Tabiat Anıtı'nın bu karasal çeşitliliğinin yanı sıra alanın batı sınırından girip orta bölümünü kat ederek doğu sınırından çıkış gösteren dereye bağlı gelişen makrofitik sistemler de sucul ekosistemin alanda bulunmasına yol açmıştır. Aynı zamanda bu derenin sahaya giriş yaptığı nokta üzerinde şelale yapısı da sahaya doğal peyzaj değerleri anlamında çeşitlilik kazandırmaktadır. Tabiat Anıtı ihtiva ettiği bu karasal ve sucul ekosistem çeşitliliğinin yanı sıra, bünyesindeki türler bakımından da önemli bir alandır. Tabiat Anıtı'nda hem karasal hem de sucul ekosistem bulunmaktadır. Karasal ekosistemin kayalık ve orman ekosistemi olmak üzere iki tipi vardır. Sucul ekosistem ise düzenli akış gösteren dereye bağlı gelişen dere ekosistemidir.
Fauna: Sahada; kirpi, yarasa, kaplumbağa, sincap, çakal, tilki, gelincik, kaya sansarı, yaban domuzu, karaca, tavşan ve kurt gibi çeşitli hayvan türleri bulunmaktadır.
Flora: Sahada; çınar, karaağaç, ceviz, meşe, gürgen fındık, kızılağaç, kavak, akçaağaç, menengiç, böğürtlen, kuşburnu, üvez vb. çok çeşitli bitki türleri yer almaktadır.
EKOTABAN LİNKİ