Tanıtım: 02.06.1976 tarihinde ilan edilen 1088,61 hektar büyüklüğündeki Ilgaz Dağı Milli Parkı Batı Karadeniz Bölgesi'nde, Çankırı ve Kastamonu illeri sınırları içinde yer almaktadır. Barındırdığı doğal, kültürel ve rekreasyonel kaynak değerleri ile bölgesel ve ülkesel ölçekte önemli bir konumdadır. Ilgaz Dağı Milli Parkı'nın 750,86 hektarı Kastamonu, 337,75 hektarı da Çankırı il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ankara'dan Kastamonu ve Çankırı'ya giden yol mili parkın içinden geçer.
Ulaşım: Kastamonu Ankara yolu üzerinde bulunmakta olup, Kastamonu İl Merkezine 41 Km, Sinop'a 225 Km, Ankara'ya 207 Km, İstanbul'a 477 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Flora: Alan, flora bölgesi olarak; Euro-Siberian (Avrupa-Sibirya) ana flora bölgesinin Oksin alt flora bölgesinde yer almaktadır. Milli Park içerisinde doğal yayılışını gerçekleştiren ve orman ekosistemini oluşturan türler; başta Kazdağı göknarı (Abies nordmanniana subsp. equi-trojani) ile sarıçam (Pinus sylvestris L.)'dır. Bu türlerin genelde saf Kazdağı göknarı ile temel meşcereyi Kazdağı göknarının oluşturduğu Kazdağı göknarı + sarıçam karışık seçme ormanları mevcuttur. Milli Park Alanı ve yakın çevresinde 617 takson belirlenmiştir. Genel olarak "orman", "çalı" ve "alpin bitkiler" olmak üzere üç grupta toplanan bitki formasyonları arasında en geniş yayılışa sahip olanı ormanlardır. Ilgaz Dağları vejetasyon açısından ilginç olduğu kadar floristik açıdan da ilginç ve zengindir. Alanda şu ana kadar yapılan floristik çalışmalar sonucunda milli park içeresinde 51 familyaya ait 234 tür ve türaltı seviyede takson tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 37'si ülkemize özgü endemiktir ve endemizm oranı %15,8'dir. Bu endemiklerden 4'ü sadece Ilgaz Dağı'nda yayılış göstermektedir. Bu türlerden Arabis abietina ve Barbarea trichopoda 'nın tehlike kategorisi "Vahim" (CR), Corydalis wendelboi subsp. congesta ve Ornithogalum wiedemannii var. reflexum'un tehlike kategorisi "Tehlikede (EN)"'dir. Bu türler Abies nordmanniana subsp. equi-trojani ormanlarının altı ve açıklıklarında yayılış göstermektedirler. Buna ilave olarak Tehlikede kategorisinde yer alan Verbascum ponticum türü ve 4 tür de "Zarar Görebilir (VU)" kategorisinde yer almaktadır.
Fauna: Orman ekosistemi içerisinde omurgalı fauna elemanlarına ait memelilerden Ursus arctos - Boz Ayı, Cervus elaphus – Kızıl Geyik, Capreolus capreolus – Karaca, Canis lupus - Kurt, Lynx lynx -Vaşak Vulpes vulpes –Tilki, Sus scrofa- Yaban domuzu, Pipistrellus pipistrellus - Cüce Yarasa, Lepus europaeus - Yabani Tavşan, Sciurus anomalus - Kafkas Sincabı ile kuşlardan Buteo buteo - Şahin ve Aquila pomarina - Küçük Orman Kartalı yer almaktadır. Ekosistem içerisinde böcek tülerinden ise; Rhagium bifasciatum Fabricius 1775, Rhagium inquisitor (Linnaeus, 1758), Pissodes piceae (Illiger, 1807), Thanasimus formicarius(Linnaeus, 1758), Cryphalus piceae (Ratz.), Ips (Pityokteines) curvidens (Germ.), Trypodendron lineatus (Oliver), Ips acuminatus (Gyll.), Pityogenes quadridens (Hartig), Orthotomicus erosus (Woll.),Pieris napi (Linnaeus, 1758), Anthocharis cardamines (Linnaeus, 1758), Argynnis adippe (Denis & Schiffermüller, 1775), Chalcophora mariana L. bulunmaktadır.
Kültürel Değerler: Kurtuluş Savaşı sırasında, 1921 yılında, Ilgaz Dağı Derbent karakolunda görev yaparken şehit düşen 5 jandarma erinin anısına 1957 yılında bir abide dikilmiştir. Abide Derbent Otel'in tam karşısında bulunmaktadır. İstiklal Yolu; İnebolu sahilinden başlayıp Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara'ya uzanan, Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu'ya deniz yoluyla gelen cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırılmasında kullanılmıştır. 340 km'lik yolun bir bölümü Milli Park içerisinden geçmektedir. 2006 yılından beri Kastamonu valiliği tarafından Kastamonu'dan İnebolu'ya uzanan "İstiklal Yolu ve Atatürk Yürüyüşü" düzenlenmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "23-31 Ağustos 1925" tarihleri arasında Kastamonu'da yaptığı Kıyafet ve Şapka İnkılabı, Cumhuriyet döneminin önemli olayı olarak tarih sayfalarına geçmiştir. Ilgaz Dağı Milli Parkı ziyaretçilerin botanik gezileri, dağ yürüyüşü (trekking), doğa yürüyüşleri, bisiklet turları, dağ tırmanışı, koşu, fotoğraf çekimi, böcek ve hayvanları inceleme, kuş gözlemciliği, piknik gibi rekreasyonel ihtiyaçlarına cevap verebilecek potansiyele sahiptir. Milli Park uzun süreli dağ yürüyüşleri, doğa/ekoloji gruplarının ve izcilerin en çok tercih edeceği olanaklara ve kaynaklara sahiptir. Zengin orman altı bitki varlığı ve jeolojik yapısı nedeniyle birçok amatör grup yılın farklı mevsimlerinde bu bölgeyi tercih etmektedirler.
Ilgaz Dağı Milli Parkı içinde 1990 yıllarından bu yana kış turizmi aktivitesi sürdürülmektedir. Milli Park içinde ve sınırında bulunan tesisler kış aylarında büyük çoğunluğu İstanbul ve Ankara'dan kayak yapma amacıyla gelen ziyaretçilere hizmet verecek şekilde yapılanmışlardır.
Rekreasyon İmkanları: Milli Park uzun süreli dağ yürüyüşleri, doğa/ekoloji gruplarının ve izcilerin en çok tercih edeceği olanaklara ve kaynaklara sahiptir. Zengin orman altı bitki varlığı ve jeolojik yapısı nedeniyle birçok amatör grup yılın farklı mevsimlerinde bu bölgeyi tercih etmektedirler. Ilgaz Dağı Milli Parkı içinde 1990 yıllarından bu yana kış turizmi aktivitesi sürdürülmektedir. Milli Park içinde ve sınırında bulunan tesisler kış aylarında büyük çoğunluğu İstanbul ve Ankara'dan kayak yapma amacıyla gelen ziyaretçilere hizmet verecek şekilde yapılanmışlardır.
Aktiviteler: Kayak, Doğa Yürüyüşü, Dağ bisikleti,Fotoğrafçılık, Çadırlı Kampçılık, Yaban Hayatı gözlemciliği, Botanik Gezisi, Kuş Gözlemciliği vb.
Tesisler: Kış Şartlarında Hayatta Kalma, Arama ve Kurtarma Eğitim Merkezi Komutanlığı, Öğrenci Rehabilitasyon ve Eğim Merkezi (ÖRSEM), Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynaklar Araştırma ve Eğitim Tesisi, İdare Merkezi, Ziyaretçi Merkezi, Derbent Konaklama Tesisi, Doruk Otel, Telesiyej Tesisi /Hattı, Teleski Tesisi/ Hattı, Kapalı Otopark, Ilgaz Jandarma Karakolu, Enerji Dağıtım Merkezi, Kuş gözetleme kulesi, yürüyüş yolu, yağmur barınağı, wc ve mescit gibi tesisler bulunmaktadır.
http://ilgazdagi.tabiat.gov.tr/