Sinop Kültür ve Turizm Derneğince 17-19 Kasım tarihlerinde Sabahattin
Ali Kültür Merkezi'nde düzenlenen lakerda festivalinde, Tarım ve Orman
Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Sinop Şube
Müdürlüğü de yerini aldı.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı desteğiyle açılan stantta festival
ziyaretçilerine yönelik tanıtım ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirildi.
Ziyaretçilere öncelikle DKMP Sinop Şube Müdürlüğü korunan alanları hakkında
bilgiler aktarıldı. Ardından, yaban hayatını izleme, gözlem ve envanter
çalışmalarının nasıl yapıldığı, yaralı yaban hayvanları bulunduğunda neler
yapılması gerektiği, nasıl müdahale edildiği, tekrar doğaya salınana kadar
hangi süreçlerden geçtiği ile ilgili bilgi verildi. Festivalin minik
katılımcılarına yaban hayvanlarını tanıyalım tanıtalım kapsamında boyama
etkinliği düzenlendi. Stantta sergilenen yaban hayvanı tahnitleri festival
katılımcılarında büyük heyecan ve ilgi uyandırdı.

Uzun süreli saklanmak üzere özel olarak hazırlanmış balık eti olan lakerda, torik balığından üretiliyor. Günümüzde torik az bulunduğundan palamutların temizlenmiş takoz etleri serin, tuzlu, baskılı, defne yapraklı istiflenmiş şekilde haftalarca dinlendirilerek üretiliyor. Tuzu durulanıp, soğan, karabiber, zeytinyağı ve limonla salata gibi servis ediliyor.
