T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sinop’ ta Annesini Kaybeden Yavru Baykuş Yaban Hayatına Hazırlanıyor…

Yayın Tarihi : 15.03.2021

​Sinop' un Erfelek ilçesinde yuvadan düşen yavru baykuş, duyarlı vatandaşlarca Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Sinop Şube Müdürlüğü'ne bildirildi. Şube Müdürlüğünce yapılan incelemede annesinin yuvaya gelmediği tespit edilen yavru baykuş, yaban hayatına hazırlanmak üzere Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne nakledildi.

01.jpg

02.jpg

Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde veteriner hekimlerce yapılan muayenesinde, yavru baykuşun sağlık durumunun iyi olduğu tespit edildi. Henüz doğal ortamında, hayatta kalma becerilerine sahip olmayan yavru baykuş, uçma, avlanma gibi becerilerini kazanması maksadıyla, Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaklaşık 90 günlük rehabilitasyon sürecine alındı . 

03.jpg

04.jpg

Başları büyük ve tüylü olan baykuşlar, kısa kuyruk ve enli, uzun kanatlara sahiptirler. Bazılarının kanat açıklığı, bir insan boyuna ulaşabilirken, serçe kadar küçük olanları da vardır. Gagaları kıvrık, pençeleri keskin, kanca tırnaklı ve döner parmaklıdırlar. Kuvvetli pençeleri adeta avına kenetlenir. Baykuşlar tam bir sessizlik içinde avlanırlar. Bütün vücutları yumuşak ve ince tüylerle kaplıdır. Uçuşları esnasında doğal susturucu işlevi gören tüyleri sayesinde kanatlarının "pırpır" sesi duyulmaz. İri gözleri, başlarının yanında değil önündedir. Aşırı büyüklükteki gözleri, göz oyuğunda hareket edemez, araba farları gibi yuvalarında sabittir. Baykuşlar, boyunlarını yaklaşık 270 derece çevirerek panoramik bir görüş sağlar ve çevresini kontrol edebilir. Dişi baykuşlar, erkeklerinden daha iri olup, 2 ile 10 arasında yumurta yumurtlarlar. Kuluçka süreleri 30 ile 40 gün arasında değişir. Yumurtadan çıktıklarında göz ve kulakları kapalı olan yavruların yuvada kalma süreleri ise farklılık gösterir.