T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sinop’ ta Tedavi Altına Alınan Şahin Doğaya Dönmek İçin Gün Sayıyor…

Yayın Tarihi : 11.03.2021

​Sinop' ta, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Sinop Şube Müdürlüğünce tedavi altına alınan yaralı şahinin sağlık durumu her gün daha iyiye gidiyor. Rehabilitasyon süreci devam eden kızıl şahin, doğaya dönmek için gün sayıyor. 

1,1.jpg

Sinop'un Türkeli ilçesinde ateşli silah ile yaralanan, duyarlı vatandaşlarca bitkin halde bulunan yaralı şahin, DKMP Sinop İl Şube Müdürlüğünce ivedilikle teslim alındı. Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne nakledilen yaralı şahinin veteriner hekimce gerçekleştirilen muayenesinde, sol radius/ulna kemiklerinde parçalı açık kırık ve göğüs kemeri bölgesinde ise ateşli silahtan çıkan 1 adet saçmanın bulunduğu ve bitkin düştüğü tespit edildi.

1,2.jpg

Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde veteriner hekimlerce gerçekleştiren muayenesinde, yaralı şahinin bitkin olduğunun tespit edilmesinin ardından ameliyata alınabilmesi için bir haftalık destekleyici tedavi uygulandı. Destekleyici tedavi sonrası ameliyata alınan şahine intramedullar pin uygulaması ve osteosentez yapıldı. Başarılı bir operasyon geçiren şahin, yaklaşık 45 gün sürecek rehabilitasyon sürecinin ardından DKMP Sinop İl Şube Müdürlüğünce yeniden doğaya salınacak. 

1,3.jpg

Geniş kanatlara ve yanlara açılan yuvarlak kuyruklara sahip olan şahinler ülkemizde yaşayan en büyük yırtıcı kuşlardandır. Havada geniş kanatlarıyla çırpınmadan uzun süre uçabilen şahinler, kartalgiller familyasındandır. Yapılan araştırmalarda yaklaşık 100 yaşayabildikleri tespit edilmiştir. Boyları 50-55 cm, gagaları kıvrık, kahverengi tüylü ve güçlü pençeleri vardır. Dişileri, erkeklerden biraz daha iridir. Ormanlık ve çayırlık alanları mesken edinirler. Küçük şahinler kurbağa, orta sınıf memeli, solucan ve böcek yiyerek beslenirken, büyükleri kuşları da avlar. Üreme dönemleri şubat ayından mart ayı sonuna kadar sürer. Yaptıkları yumurta sayısı 3 ile 4 arasındadır. Yavrular yaklaşık olarak 44 gün sonra yuvadan uçarlar.

1,4.jpg