T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sinop’ ta Köy Mezarlığında Mahsur Kalan Karaca Kurtarıldı

Yayın Tarihi : 8.06.2020

​Sinop' ta köy mezarlığında mahsur kalan karaca Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Sinop İl Şube Müdürlüğü, Güzelkent Jandarma Komutanlığı ile Güzelkent Köy Muhtarlığı ekiplerince kurtarıldı. 

türkeli karaca1.png

Sinop' un Türkeli ilçesi Güzelkent köyünde etrafı tel çit ve duvarla çevrili köy mezarlığında mahsur kalan karaca, DKMP Sinop İl Şube Müdürlüğü, Güzelkent Jandarma Komutanlığı ve Güzelkent Köy Muhtarlığı ekiplerince kurtarıldı. Yaklaşık 3 yaşlarında olduğu tahmin edilen erkek karacanın veteriner hekimce gerçekleştirilen muayenesinde sağlık durumunun iyi olduğu tespit edilen karaca, ormanlık alana nakledilip yeniden doğaya salındı.

türkeli karaca2.jpg

Ülkemizdeki en küçük geyik türü olan karacaların, yükseklikleri 60–90 cm ve kuyrukları 2–3 cm uzunluğundadır. Ağırlığı 20–25 kg arasında değişmekle birlikte, bazen 35 kg'a kadar çıkabilmektedir. Dişiler daha narin yapılıdır. Tüyleri yazın kırmızımtırak, kışın ise gri renktedir. Karaca ilk boynuzunu 9–10 aylık iken düşürür. Boynuzlarının yüzeyinde kabarcıklar bulunur. Boynuzlarının uç kısmına yakın dallar kısadır. Bacakları uzun, gözleri büyük, üst göz kapaklarında uzun kirpikler vardır. Kulakları oldukça büyük, öne dönük ve yukarı kalkıktır. Kuyruğun bağlandığı kısımda "ayna" denilen geniş beyaz bir benek vardır.

türkeli karaca3.jpg

Karışık ağaç türlerinin oluşturduğu, içerisinde çayır ve tarlalar bulunan ormanlarda, bataklık ve genç koruluklarda yaşarlar. Yazın ormanların yüksek yerlerinde, kışın ise vadilerde bulunurlar. Karacalar saf iğne yapraklı ağaçlardan kurulu ormanlarda yaşamayı tercih etmezler. Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde bu şartlara haiz ormanlarda rastlanabilirler. 

türkeli karaca 4.jpg

Çiftleşmeleri hazirandan ağustos ayına kadar devam eder. Doğum çiftleşmeden 40–44 hafta sonra olur. Mayıs ve haziran ayları başında 1 veya 2; ender olarak 3 yavru doğururlar. Yavrular doğumdan birkaç saat sonra annesini izlemeye başlar. Genç karacalar 1 yavru yapar. Karacalar erkek, dişi ve yavru birlikte olmak üzere aile halinde yaşarlar. Dişiler doğumu sürüden ayrı yerde gerçekleştirir. Kışın aile grupları birleşerek daha büyük sürüler meydana getirirler. Ömürleri 15–16 yıl civarındadır.