T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sinop’ ta Tedavisi Tamamlanan Bozkır Kartalı Yeniden Doğaya Salındı…

Yayın Tarihi : 14.05.2020

​Sinop' ta Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Sinop İl Şube Müdürlüğünce tedavisi tamamlanan bozkır kartalı yeniden doğaya salındı.

kartal1.png

Sinop' un Merkez ilçesinde duyarlı vatandaşlarca uçamayan bir kuş bulunduğu bilgisini alan DKMP Sinop İl Şube Müdürlüğü ekipleri ivedilikle olay yerine intikal ettiler. İl Şube Müdürlüğünce, vatandaşlardan teslim alınan yaralı kuşun Bozkır kartalı (Aquilanipalensis), olduğu tespit edildi. Bitkin halde bulunan bozkır kartalı İl Şube Müdürlüğü ekiplerince, tedavi edilmek üzere Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne nakledildi.

kartal3.jpg

Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde veteriner hekimlerce gerçekleştirilen muayenesinde, kafa travması olduğu, yarasının bulunmadığı tespit edilen bozkır kartalı, tedavisinin ve rehabilitasyon süreciyle iyileşmesinin ardından DKMP Sinop İl Şube Müdürlüğünce yeniden doğaya salındı. 

kartal4.png

Atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kartal türü Bozkır kartallarının (Aquilanipalensis) boyları 62-74 cm, kanat açıklıkları ise 165–190 cm kadardır. Bir ağaçta delerek açtıkları yuvalarına 1 ile 3 yumurta bırakırlar. Vücutlarının üst kısımları kahverengi, uçarken görülen tüyleri ve kuyrukları siyahımsıdır. Büyük ve koyu renklidirler. Soluk renkli boğazları olan bozkır kartallarının ötüşleri karga gibi bir bağırıştır ama genelde sessiz bir kuş türüdür. Taze leşler ile öldürdükleri kemiriciler, küçük memeliler ve kekliklerden daha büyük kuşlar ile beslenirler. Ayrıca diğer yırtıcıların yiyeceklerini de çalarlar. Romanya, doğuda Güney Rusya boyunca Orta Asya'nın bozkırlarından Moğolistan'a kadar üreme gösterirler. Avrupa ve Orta Asya'da yayılış gösteren bireyler kışı, Afrika ve Doğu Hindistan'da geçirirler. Çöl, yarı çöl, bozkırlar veya savana gibi açık alanlarda ve kurak yerlerde yaşarlar.

kartal2.png