T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sinop’ ta Tedavileri Tamamlanan 2 Şahin ile 1 Küçük Orman Kartalı Yeniden Doğadalar…

Yayın Tarihi : 7.05.2020

​Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Sinop İl Şube Müdürlüğünce tedavileri tamamlanan 2 şahin ile 1 küçük orman kartalı yeniden doğadalar.


Duyarlı vatandaşlarca, DKMP Sinop Şube Müdürlüğüne getirilen kuşların veteriner hekimce gerçekleştirilen muayenelerinde, küçük orman kartalı ve bir şahinin genel durum bozukluğunun bulunduğu, diğer şahin ise kanatlarında kırıklar olduğu tespit edildi.

sinop yaralı2.jpg

Kırıkları bulunan şahin 6, diğer kuşlar ise 3 haftalık tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin ardından halkalanıp İl Şube Müdürlüğünce doğaya yeniden doğaya salındılar. 

sinop yaralı3.jpg

Yırtıcı kuşlar arasında yer alan şahinler, geniş kanatlara ve yanlara açılan yuvarlak kuyruklara sahiptirler. Ülkemizde yaşayan en büyük yırtıcı kuşlardan biri kızıl şahinlerdir. Havada geniş kanatlarıyla süzülerek uzun süre uçabilirler. Kartalgiller familyasından olan kuşlar, 100 yıl kadar yaşayabilirler. Boyları 50-55 cm, gagaları kıvrık, kahverengi tüylü ve güçlü pençeleri vardır. Dişi olanlar erkeklerden biraz daha iridir. Ormanlık ve çayırlık alanları mesken edinirler. Küçük şahinler kurbağa, orta sınıf memeli, solucan ve böcek yiyerek beslenirken, büyükleri kuşları da avlar. Üreme dönemleri şubat ayından mart ayına kadar sürer. Yumurta sayıları 3 ya da 4' tür. Yavrular yaklaşık 44 gün sonra yuvadan uçarlar.

sinop yaralı4.jpg

Küçük orman kartalı, adı gibi orta boy bir kartal olup, şahine benzer. İnce kanatlı ve uzun kuyrukludurlar. Küçük orman kartalı Orta ve Doğu Avrupa'da ürerler. Dünya popülasyonunun %95 ni Avrupa popülasyonu oluşturmaktadır. Türkiye'de daha çok göç dönemlerinde görülmektedirler.  Küçük memeliler, sürüngenler, amfibiler, kuşlar, böcekler şeklinde geniş bir yelpazeyi kapsayan yemek listeleri vardır. Beş yaşından sonra erişkin hale gelirler.