T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kızıl Geyik Yeni Yuvasında…

Yayın Tarihi : 18.03.2020

​Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Sinop İl Şube Müdürlüğünce Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde bakılan kızıl geyik yeni yuvasına nakledildi.

Kızıl Geyik Yeni Yuvasında1.jpg

Kastamonu’ nun Pınarbaşı ilçesinde vatandaşlarca bulunan annesini kaybettiği tespit edilen kızıl geyik yavrusu, yaklaşık 2 aylıkken Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Burada gözetim altında büyütülen yavru kızıl geyik 8 ayın sonunda yaban hayatına tekrar uyum sağlayamayacağı tespit edildiğinden, veteriner hekim gözetiminde DKMP Sinop İl Şube Müdürlüğünce DKMP Samsun İl Şube Müdürlüğü Vezirköprü Geyik Üretme İstasyonu’na nakledildi.

Kızıl Geyik Yeni Yuvasında3.jpg

Kızıl Geyik Yeni Yuvasında4.jpg

En büyük geyik türlerinden biri olan kızıl geyikler, kış aylarında koyu kahverengiden yaz aylarında ise açık kahverengi-bronza kadar değişen renkte posta sahiptirler. Erkekler, 110 ile 150 cm arasında değişebilen büyük ve gösterişli boynuzlara sahiptirler ve genelde dişilerden yüzde 10 daha büyüktürler. Ağırlıkları ise 150-300 kg arasındadır.

Kızıl Geyik Yeni Yuvasında5.jpg

Kızıl geyikler açıklık, çok sık olmayan ve arada çayırlar bulunan ormanları tercih ederler. Deniz seviyesinden 3000 metreye kadar değişebilen çeşitli yüksekliklerde yaşayabilirler. Yaz aylarında otsu bitkiler, çalı ve ağaç sürgünleri, kışları ise çalı, ağaç sürgünleri ve geven gibi dayanıklı bitkilerin gövdeleri ile beslenirler.

Kızıl Geyik Yeni Yuvasında6.jpg

Kızıl geyiklerde dişi ve erkekler 16 aylıkken olgunluğa ulaşırlar. Erkekler her bahar yeniden uzayan boynuzlarını kaplayan deriyi çiftleşme döneminden hemen önce kaybederler. Erkeklerde böğürme eylül ayı ortası başlar ve çiftleşme eylül sonu ile kasım ayları arasında gerçekleşir. Yaklaşık 240-262 gün gebeliğini ardından genelde tek bir yavru dünyaya getirirler.