T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sinop’ un Ayancık İlçesinde, Akarsulardaki Kırmızı Benekli Alabalık Popülasyonu Tespit Edildi…

Yayın Tarihi : 22.09.2022

Sinop’ un Ayancık ilçesinde 11 Ağustos 2021 tarihinde meydana gelen sel sonrası ilçe sınırlarındaki akarsularda yaşayan kırmızı benekli alabalık popülasyonu, DKMP 10. Bölge Müdürlüğü Sinop Şube Müdürlüğü Ayancık Şefi Ömer Faruk Kulak ile Orman Muhafaza Memuru Yudum Kaynar, DKMP 9. Bölge Müdürlüğü Bolu Abant Alabalık Üretim İstasyonu personeli Su Ürünleri Mühendisi Tarık Beşiktaş ile Elektronik Mühendisi Ali Madenci’ nin araştırmalarıyla tespit edildi.

Tekederesi, Duvarsökü ve Kepez çaylarında gerçekleştirilen incelemelerde, sel nedeniyle kırmızı benekli alabalık popülasyonunun büyük zarar gördüğü ve birçok noktada varlığının kalmadığı tespit edildi. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda, uzmanlarca, ilçedeki akarsulardaki kırmızı benekli alabalık popülasyonunun yeniden güçlendirilmesi amacıyla çalışmalara en kısa zamanda başlanılacağı ifade edildi.

Adını üzerlerindeki benek ve şekillerden alan; dağalası, dağ alabalığı olarak da bilinen kırmızı benekli alabalık, Anadolu'ya özgü endemik bir tür. İçme suyu kalitesindeki soğuk sularda yaşayan kırmızı benekli alabalıkların, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Marmara Bölgeleri gibi ülkemizin farklı bölgelerinde 6 türü bulunuyor.

Mekik şeklinde ve yanlardan hafif basık vücutlarının yan taraflarında ve sırt bölgelerinde kırmızı benekler bulunuyor. Üzerleri küçük pullarla kaplı, renkleri ise bazı bölgelerinde açık kahverengi, yan çizgisine doğru ise daha açık tonda. Karın bölgeleri sarımtırak beyaz olan kırmızı benekli alabalıkların operkulumları üzerindeki büyük siyah benek ayırıcı bir özellik gösteriyor. Kahverengi ve turuncu renkte olan yüzgeçlerinin üzerinde de kırmızı benekler bulunan kırmızı benekli alabalıklar, 40 cm uzunluğa ve 3 kg ağırlığa ulaşabiliyorlar.

Salmonidae familyasına ait bir tür olan kırmızı benekli alabalıkların bilimsel sınıflamadaki adları ise Salmo spp. Bu balıklar, suyun kaynak kısımlarında yaşar, orada beslenir, orada yumurtlarlar. Yaşadıkları su denizle bağlantılıysa, denizde olgunlaşır, yumurtlamak için tekrar doğdukları sulara geri dönerler.