Tanıtım: Harmankaya Şelaleleri, Zonguldak ili, Merkez ilçesinde yer almakta olup, tabiat ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değere sahip olması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı Bakanlığınca 12.03.2019 tarihinde Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.158 hektarlık bir alana sahiptir. Jeolojik yapı itibariyle üç ayrı ana jeolojik formasyonun kesişim noktasında yer almaktadır. Zonguldak il merkezine 4 km uzaklıkta bulunan alanda Karagöl Deresi üzerinde 1 metreden 25 metreye kadar değişen büyüklükte 7 adet şelale bulunmaktadır.
Ulaşım: Harmankaya Şelaleleri Tabiat Anıtı'nın Zonguldak il merkezine uzaklığı yaklaşık 4 km'dir. Tabiat Anıtı'nın sınırlarına kadar asfalt yol (3 km) ile ulaşım sağlanabilmektedir. Tabiat Anıtı'nın sınırlarından alana girdikten sonra ulaşım ham yol (1 km )ile yapılmaktadır. Tabiat Anıtı'nın alternatif 2 yolu daha bulunmaktadır. Bu yollardan yalnız ikisi ziyaretçi girişi için açıktır. Tabiat Anıtı'nın Güneybatısında, Kardeşler köyü mevkiinde bulunan girişe ulaşım; Zonguldak Merkeze 9 km mesafededir. Zonguldak- Elvanpazarcık beldesi tali asfalt yolu üzerinden 8 km'den ham yol ile alan girişine bağlantı sağlanmaktadır. Tabiat Anıtı'nın Güneydoğusunda, Harmankaya Suyu mevkiinde bulunan girişe ulaşım; Zonguldak Merkeze 11 km mesafededir. Zonguldak- Elvanpazarcık beldesi tali asfalt yolu üzerinde bulunan orman deposundan kuzey doğu yönünde 2.250 metre ham orman yolunu takiben alana ulaşılmaktadır (Bu yol ziyaretçi trafiğine kapalıdır). İl merkezi ülkenin genelindeki ana karayolu bağlantıları üzerinde değildir. İl merkezinin İstanbul – Ankara karayoluna uzaklığı 88 km'dir. Zonguldak, karayolu ile Ankara'ya 268 km, İstanbul'a 331 km, İzmir'e 667 km mesafededir.
Tesis Bilgileri. Sahaya orman içerisinden yürüyerek ulaşılmakta olup, yürüyüş yolları, yer yer merdiven ve korkuluklar yer almaktadır.
Biyolojik Çeşitlilik-Ekosistem. Harmankaya Şelaleleri Tabiat Anıtın'da üç farklı ana ekosistem tipi oluşturmuştur. Burada ekosistem yapısı sucul ve karasal tiplerden meydana gelmektedir. Sucul ekosistemleri; Akarsu Ekosistemi temsil etmektedir. Karasal Ekosistemler ise; Orman Ekosistemi, Maki Ekosistemi ve Kayalık Alan Ekosistemiolmak üzere 3 grupta temsil edilmektedir. Harmankaya Şelaleleri Tabiat Anıtı ekosistem alansal büyükleri açısından incelendiğinde; yaklaşık olarak 144,35 ha alanın orman ekosistemi, 13,65 ha alan ise sucul ekosistemi ve orman ekosisteminin 2,96 ha alanın ise makiliktir
Flora: Kızılçam, karaçam, göknar, ardıç, şimşir, çınar, incir, meşe, kayın,orman gülü,ıhlamur,kavak, söğüt, kestane, kuşburnu, üvez, dişbudak, böğürtlen, sandal vs. bitki türleri bulunmaktadır.
Fauna: Kurbağa, kertenkele, yılan, gümüş balığı, sazan, kapklumbağa, çeşitli kuşlar, kirpi, tavşan, çakal, tilki, yaban domuzu, sansar, boz ayı, karaca, kurt, sincap gibi hayvan türleri bulunmaktadır.
Yönetim Planı Koruma ve Ziyaretçi Kullanım Hükümleri: Yürürlükte bulunan yönetim planı ile sahada mevcut tesislere ilaveten, otopark, manzara seyir terasları, tanıtım birimi gibi tesislerin yapılması planlanmıştır.